Wstęp
W dzisiejszym wpisie przedstawię wam najpopularniejsze/tradycyjne koreańskie dania. Uważam, że jedzenie jest tą częścią kultury każdego kraju, którą warto poznać (tym bardziej jeżeli kochasz jedzenie tak bardzo jak ja i chętnie próbujesz nowych rzeczy 😋). W takim razie zaczynamy!
Kimchi (김치)
Kimchi to lekko kiszona kapusta pekińska, obficie wysmarowana pastą z ostrej papryki, wymieszana z plastrami rzepy lub ogórka (są osoby, które porównują te danie do naszego bigosu).
Bulgogi (불고기)
Są to grillowane paski wołowiny, podawane bardzo często z kawałkami cebuli lub czosnku, olejem sezamowym i innymi koreańskimi przyprawami. Może być podawane na ostro.
Tteokbokki (떡볶이)
Długo szukałam jakiegoś dobrego określenia na to danie i chyba takie znalazłam. Tteokbokki to po prostu kluski ryżowe w cylindrycznym kształcie, przyprawione pikantną pastą gochujang.
Kimbap (김밥)
Kimbap to roladki ryżowe owinięte w wodorosty z różnymi smacznymi elementami wewnątrz, np. rzepą koreańską, marchwią albo tuńczykiem. Jest to danie bardzo podobne do sushi i czasem właśnie nazywane "koreańskim sushi".
Pokkeumbap (볶음밥)
Jest to popularne danie, które składa się z ugotowanego ryżu, podsmażonego następnie z różnymi dodatkami. Jest ono najczęściej podawane w gorącym naczyniu.
Naengmyeon (냉면)
Jest to wywar drobiowy lub wołowy, podawany z ciemnym makaronem gryczanym. Często na wierzchu umieszcza się ugotowane jajko. Danie spożywane na zimno.
Eomuk lub Odeng (어묵/오뎅)
Jest to - najprościej mówiąc - ciasto rybne na patyku. Stanowi popularną przekąskę na ciepło lub na zimno, jedzoną bez dodatków lub z sosami i sałatkami.
Ps. Jest to jedno z tych dań, które najbardziej chciałabym spróbować (razem z kimchi i tteokbokki).
***
To tyle na dzisiaj! Mam nadzieję, że miło wam się czytało i nie zgłodnieliście przy tym zbyt bardzo 😉 Widzimy się jutro, do zobaczenia!
~Maria
Źródła: Książka "Koreański nie gryzie" wydawnictwa EDGARD oraz Wikipedia.
Komentarze
Prześlij komentarz